Inkubátorház | Debrecen, Simonffy utca

2020 | Féléves tervezési feladat

A féléves feladat a Hal-köz vonzáskörzetében, a Simonffy utca 9. szám alatt található üres foghíjtelek beépítése volt.
A belvárosi környezethez és a növekvő igényekhez igazodóan inkubátorházat terveztem a kijelölt helyre.

A helyszín bejárása után benyomásaimat és észrevételeimet feljegyezve, elkezdtem a környék épületeit elemzés alá vetni. Szinte minden példa a meglévő (klasszikus) arányrendszer többszörösét/tört részét használja a homlokzati nyíláskiosztásán, meghatározó anyaguk az utcaképbe jól illeszkedő kisméretű téglaburkolat.
Ez a klasszicista arányokat alkalmazó lenyomat a modern épületeken kissé sűrű, benyomásokkal teli hangulatot okozhat amit csak tovább fokoz a járdán és az úton található térkő burkolat. Mindezek figyelembevételével arra a következtetésre jutottam, hogy nem szeretném ezt az érzetet egy hasonló épülettel tovább hatványozni.

Az alapkoncepcióm -ezen elhatározásból- a két szomszédos épület oromfala közé befeszülő strukturálatlan homogén fényáteresztő ‘szövet’ amely fellélegzésnyi szünetet -lehiggadást, megnyugvást- enged a sűrű, ingerekkel teli belvárosi környezetben.
A hártya kissé bentebb van húzva ezzel teresedést létrehozva -az amúgy szűk járdán- a Hal-köz visszhangjaként.

Belső térképzése a ‘szövet’ feszítettségével rokon: a tűzfalakhoz tapadó azoktól ‘hátrább feszülő’ helyiségcsoportokból áll, olykor nagyobb, olykor pedig csekélyebb területet engedve a funkciónak.

Az udvarból kicsiny résen keresztül átlátás nyílik a szomszédos épület átriumos udvarára, érzékeltetve ezzel az épület karakterét.
Az épület belső megvilágítása az udvari és az utcai homlokzat teljes felületén elhelyezett függönyfallal van megoldva, mely a köztér felől a fényáteresztő hártya mögött létesül.

Konzulensek : Vági János, Skrabák-Nagy Marianna

Archisection© 2021, All rights reserved. Made with passion by Máté Andirkó