Alacsony intenzív beépítésű lakópark | Nagyvárad

2019 | Féléves tervezési feladat

Tervezési program: a Sebes Körös partjának keleti oldalán a történeti városrészhez közel, jól frekventált helyen elhelyezkedő tömb, alacsony intenzív lakóstruktúrával történő beépítési vázlata. A családi házas szövet város felőli oldalán parkosított övezet kerül kialakításra a jelenlegi utcahálózat helyén.

Beépítés: a belváros közelsége kiváló lehetőségeket ad a család kényelmi szempontjainak (szolgáltatások, infrastruktúra, közlekedés), ugyanakkor a városi térben csekélyebb lehetőség kínálkozik a privátabb kikapcsolódási lehetőségekre. Ez szolgált támpontul az egyes lakóblokkok kialakítására: minden egység négy családnak biztosít lakhatást, a házakhoz mindig tartozik egy saját használatú kert és ezek együtt zárnak közre egy az adott blokk lakói által használt fél-privát közösségi kertet. Az épülettömbön belüli lakóblokkok egymáshoz képest mindig kissé eltoltan helyezkednek el, mely az egyes házak benapozottságának viszonyait javítja, mindemellett utalhat a Sebes Körös folyamatosan áramló mozgására is.

Alaprajz_tér_tömeg: az épületek alaprajzán jól megfigyelhető az egyszerű szerkesztettség. A földszinten elhelyezkedő, hálószobákhoz felvezető lépcső térelválasztóként funkcionál a nappali és a konyha-étkező között. Az egész házat egy nagy félnyeregtető fedi, melynek emelkedését kihasználva lett a fő élettér nagyobb belmagasságú.

Konzulensek : Török Dávid, Tarcsi László

Archisection© 2021, All rights reserved. Made with passion by Máté Andirkó