Kevert funkciójú lakóépület | Debrecen, Tisza István utca

2020 | Féléves tervezési feladat

KONCEPCIÓ : A társasház tömegképzése a már a telken lévő épületek arányrendszerét veszi át, és ezzel alkot négy kisebb lakótömböt melyek helyszínrajzilag is beleillenek a város ezen részén kialakult léptékeihez. A hasábok egymáshoz képest elforgatva lettek elhelyezve, kissé kibillentve a környéken kialakult szigorú merőleges rendszert.

Az alsó szint eltér a többitől : elválasztását egy, a lakók számára kialakított első szinten elhelyezkedő zöldtető biztosítja, mely a városnak visszaad egy maréknyi zöldfelületet, kikapcsolódási lehetőséget biztosít, valamint a rátelepített növényzet zaj és porszűrőként is funkcionálhat. Ez alatt helyezkednek el a különböző lakó közösségi és közfunkciók, melyek egymástól -egy hézagosan kötésben rakott téglafal segítségével- diszkrét módon elhatároltak, ugyanakkor a fény és a levegő a két elválasztott térrész között átszűrődhet illetve áramolhat.

A lakóegységek megnyitásai déli irányba tájoltak a megfelelő benapozottság érdekében. Az egymást váltó lakószintek fél egységgel eltolt lakásai a téglakötés hangulatát idézik fel. A bejárati oldalakon szintén meg van törve a tömb egyenes vonala, ezzel a ‘beharapással’ képez egy megérkezésre alkalmas térbővületet minden lakás bejárata előtt. A tömbök közötti közlekedést a keleti telekhatárral szomszédos közlekedősáv biztosítja.

ANYAGOK : Tégla és fehér vakolat. Egyértelműen ez a két anyag amely a helyszín karakterét meghatározza, így a tervezett épület is ezeket alkalmazza. Az utcaszinten az ellenállóbb, masszívabb, kissé nehézkes téglaburkolatot fentebb pedig a légiesebb fehér vakolatot. Ahogyan haladunk felfelé az épületben az egyre ‘lágyuló’ anyagok jelzik, hogy a privát szférába érkeztünk, itt már láthatóak nagyobb, sűrűbb üvegfelületek is.

Konzulensek : Zombor Gábor, Nagy Marianna, Skrabák Zoltán

Archisection© 2021, All rights reserved. Made with passion by Máté Andirkó