Átirat | Adolf Loos – Tristan Tzara ház, Párizs

2020 | Térelemzés

Feladatom a kiadott épület téri elemzése majd egyénem szerinti átdolgozása grafikai igényességgel.

A Tristan Tzara ház Adolf Loos építészeti gondolkodását jól szemlélteti. Térszervezésében megfigyelhető a terek belmagasságainak funkció szerinti elkülönülése, a létrejövő metszet azonban pusztán a megvalósíthatóság célját szolgálja, hiszen a belsőt egymással hálózatot alkotó tér-kubusokként kezeli amelyet a terek közötti átláthatóságot szem előtt tartva, logikusan egymáshoz kapcsolva alakul a térbeli szövet. Éppen ezért rajzi szinten nehézkes a megértése sokkal inkább tekinthető jelenléttel megtapasztalandó alkotásnak.

Az épület belülről kifelé épül: a homlokzaton megjelenő nyílászárók elhelyezése sokkal inkább szolgálja a beltéri komfortot semmint a kültéri harmonikus megjelenést, ennek ellenére az mégis egységként jelenik meg. Az enteriőr kézműves minőségű anyagok segítségével szerveződik, mely modern és elegáns megjelenést eredményez.

A feldolgozás során kézzel dolgoztam és (térbeli megtapasztalás híján) az anyagok minőségének és kidolgozottságának szenteltem a feladat megoldására rendelkezésemre álló időt. Mindenképpen szerettem volna visszaadni valamelyest a terek mélységét, szintbeli elhelyezkedését, ezt szemléltetik a kollázs technikával készített részben térbeli grafikák és a belső téri makett.

Konzulensek : Zombor Gábor, Skrabák Zoltán, Nagy Marianna

Archisection© 2021, All rights reserved. Made with passion by Máté Andirkó