Terrán Tető Családi Ház Tervpályázat | Tokaj

2020 | Építészhallgatói Pályázat

A tervezés során egy olyan épület létrehozása volta célunk, amelya lakói számára természetes módon biztosítja a színvonalas életvitelhez szükséges feltételeket. Egy olyan ház, ami szorosabb kapcsolatot teremt a környezetével és a természettel. Belső teraszai nemcsak funkció szerint tagolt épülettömböket hoznak létre, de egy olyan belső világot is, ami folyamatosan kommunikál a kinti világgal. Ezek a nyitott terek beengedik a nap fényét, és kürtőként működve segítik az épület természetes légcseréjét is. Ezzel jó klímát biztosítva a benne lakó kszámára csökkentve a nyári klíma és a téli fűtés költségeit. A természetes fény maximalizálása, a friss levegő megteremtése -a CO2 szint minimalizálása- a természetes anyagok és a megújuló energiaforrások használata ezért kiemelten nagy szerepet kapott. Csökkentve ezzel az épület ökológiai lábnyomát. A családi ház formája lehetővé teszi a napenergia jó kihasználhatóságát. Az épület környezetét magához engedve teremt kapcsolatot a fenntartható építészet és a magas színvonalú, modern igényeket is kielégítő életvitel között.

A házat egy fiktív dombra képzeltük el, melyen két méteres szintkülönbséget hidaltunk át. Ez a lejtés lehetővé teszi, hogy több napsugárzás érje a belső teraszokat, de mégsem olyan nagy, hogy sokat kelljen lépcsőzni a ház mindennapos használata során. A nappaliból nézve az üveg felületeken keresztül az átlátás a magasabban és a mélyebben elhelyezkedő épülettömbökbe is biztosított, így tagoltsága ellenére mégis téri egységet alkot a belső.

A ház egy két gyermekes családnak adhatna otthont. Az egyik szülőnek (vagy akár mindkettőnek) a távmunkához szükséges feltételeket a déli blokkban biztosítottuk. Erre reagál az épület tagoltsága. Az utca felőli első tömbben kapott helyet a garázs és a szülő(k) munkáját szolgáló iroda helyiség. A második traktus a család közösségi életének színtere nappalival, konyhával, kamrával, vendég fürdőszobával, és mosdóval. A harmadik tömbben pedig a hálószobák kaptak helyet fürdőszobával és gardróbszekrényekkel. Az épület tehát az első és egyben legalacsonyabban elhelyezkedő traktustól felfelé haladva egyre privátabbá válik.

Tervezte : Andirkó Máté Levente és Kerti Ábrahám Szilveszter

Archisection© 2021, All rights reserved. Made with passion by Máté Andirkó