Velux Fénnyel Teli Otthonok Családi Ház Tervpályázat | Debrecen-Józsa Platán utca

2020 | Építészhallgatói pályázat

HELYSZÍN : a tervezési helyszín kiválasztása során fontos szempont volt, hogy az elképzelt két gyermekes család lakhelye nyugodtabb környezetben viszont mégis a „városi civilizációhoz” közel valósuljon meg, az ingázva munkába járó életmódhoz igazodva. Ezért és a személyes tapasztalatok miattesett a választásom az alföldi szülővárosomtól, Debrecentől kb. 10 killóméterre elhelyezkedő (de még a városhoz tartozó) Józsa városrészre. A terület a nyüzsgéstől távol, nyugodt kertvárosias övezetben helyezkedik el, megfelelő környezetet biztosítva ezzel az egész napos fárasztó munka ill. tanulás után pihenni vágyó családnak.

TELEK : a tervezett családi ház helyéül kijelölt telek az Alsójózsának keretetadó és arculatát meghatározó Kiserdő közvetlen határán lévő Platán utca egyik saroktelke. A kiválasztása során kiemelt szempont volt a megfelelő tájolás, az erdő helyzete és kapcsolata a helyszínnel. A telek hosszoldalai ezért északnyugati és délkeleti irányba tájoltak, míg a fákkal határolt erdőszél az uralkodó széljárás irányábaészakkelet felé terjed, védelmet nyújtva télen a hideg északi széllel szemben.

Az erdő közelsége továbbá közvetlen kapcsolatot teremt a természettel.Sík terepviszonyok jellemzőek a helyszínen,a szomszédos épületek pedig maximum egy emelettel vagy tetőtér beépítéssel rendelkeznek, ezen tényezők megléte ideális helyzetet teremt a napenergia és a napfény maximális kihasználásához.
 
MIKROKLÍMA : a környéken az új építésű családi házak a jellemzőek, ezek diverzitása az utcakép szempontjából meghatározó elem.Ugyanakkor nagyjából mindegyikben megvan az egységes törekvés a korszerű és a megújuenergiaforrásokat hasznosító modern lakóház építésére, melyet a több háztetőn is elhelyezett fotovoltaikus elemek támasztanak alá, továbbá az a tény, hogy az elmúlt néhány évben jelentős mennyiségű korszerű építési technikákat is alkalmazó könnyűszerkezetes ház épült ezen a területen.

Az általam elképzelt épület ezt a gondolatot kívánja folytatni és akár útmutatásként is szolgálni a jövőben építésre kerülő családi házak számára, az alkalmazott építési technológiák, anyagok és kialakítás terén. A hely meghatározó elemét képezi a Platán utca kavicsos útjának másik oldalán húzódó Kiserdő, mely klímájával az egészséges lakókörnyezethez szükséges feltételeket gyarapítja, az emberek gyakran járnak ide a friss levegő és a nyugalom miatt futni vagy sétálni, kikapcsolódni. Az erdőből néha a földút széléig is kimerészkedő őzeket is lehet itt látni, mely felhívhatja a figyelmünket arra, hogy az itt élő állatok élettere a folyamatos fakitermelések és a terjeszkedő város miattfolyamatosan csökken.
Az épület telken belüli elhelyezése az udvart két részre osztja, amelyből a kisebb részt őshonos fafajokkaltölgy, kőris, égerlehet beültetni, amely ezzel az erdő egy kis szeletét visszaadva határolhatja a belső privátabb kertet.

ALAPRAJZ_TÉR_TÖMEG : az épület kialakítása és tömege egyszerű, melyre funkcionális okok adnak magyarázatot. A tervezés során elsődleges szempont volt a napenergia hasznosítása,a természetes megvilágítás és szellőzés,ezért a tömeg és az alaprajzi elrendezés úgy alakult, hogy ezta telek adottságaihoz mértenmaximálisan képes legyen kihasználni. Hossztengelye ezért keletnyugati irányú, egyszerű nyeregtetőjének déli felülete nagyobb az északinál, aszimmetrikus formát létrehozva ezzel.

Az épület tömegéből szubsztraktív eljárással keletkező, részben fedett tér két gépjármű elhelyezésére biztosít lehetőséget. A ház köré additív módon elhelyezett fedettnyitott terek fa lécezésükkel intim módon biztosítják a kapcsolatot a kerttel, ugyanakkor a fényt és a levegőt részben átengedik. Idővel ezeket a növények kusza hálózata szövi majd át ami még élénkebb kapcsolatot fog teremteni a természettel, és egyben levegőés zajszűrőként is funkcionálni fog.Helyiségei egy kétszintes közlekedő magra fűződnek fel, alul a közösségi funkciókkal fent pedig a privát terekkel.

A földszint déli oldalában kapott helyet a nappaliétkező és egy vendégszobává is alakítható dolgozósarok. Északi oldalon helyezkednek ela vizes helyiségek és a gépészeti helyiség. A tetőtér ezen oldala beépített és a család galériából nyíló intim tereit adja : helyet biztosít két szobának,egy fürdőszobának és egy szülői hálószobának.

A térelválasztást a galériától a tetőig nyúló fa lécezés biztosítja mely a nappali vonalában egészen a földszinti padlóvonalig leér, biztosítva ezzel a terek intimitását és otthonosságot csempészve az enteriőrbe. A lécekre akár növény is futtatható, mely a vizes helyiségekből érkező zajt tompítja, ezzel egyidejűleg a beltéri levegőminőséget javítva. A lécezésnek köszönhetően a fény az egyébként ablak nélküli, sötétebb helyiségekhez is gond nélkül behatolhat. A kint és a bent közötti vizuális kapcsolatot a déli oldalon elhelyezett nagy üvegfelületek is biztosítják.

Archisection© 2021, All rights reserved. Made with passion by Máté Andirkó